En blog til eleverne på Mediehøjskolen


Nylon bitches
October 8, 2008, 7:29 pm
Filed under: Martin

Nylon blev opfundet af Wallace Carothers i 1935. Wallace Carothers var kemiker med speciale i polymer, molekyler der består af lange kæder af atom-grupper der gentager sig. Han begyndte en jagt på en syntetisk fiber, der muligvis havde industrielle muligheder.

I starten forsøgte Carothers sig med at tilføje forskellige substanser til den suppedas han arbejdede på, hvor han formåede at skabe forskellige fiber sammensætninger, desværre var fibrene ikke specielt stærke. Carothers fandt langsomt ud af at hans fibre ikke blev specielt stærke fordi vand, der blev produceret som biprodukt af forsøgene, kom i vejen for det hele og forhindrede polymerne i at binde ordentligt. Derfor fandt Carothers ud af hvordan man filtrerede vandet fra, hvilket også virkede, og ud af det kom det produkt han patenterede som nylon i 1935.

Carothers døde i 1937 inden hans fund ramte markedet til stor succes, blandt andet i tandbørster, som strømper, i fiskesnøre eller i specielle produkter som faldskærme, kirurg tråd o. lign, i 1939.

Nylon er lavet af kul, vand og luft

Fordele ved nylon/polyamid er en god slidstyrke, elastisk, krølmodstandsdygtigt, stor trækstyrke, termoplastisk, optager mere fugt end de andre syntetiske fibre og kan let at blandes med andre fibre. Den krymper ikke væsentligt og har en god genrejsningsevne i gulvtæpper. Ulemper er at polyamiden let optager snavs, blive statisk electrisk, har en dårlig isoleringsevne og ser plastisk ud. Nedbrydes hurtigt i sollys hvis ikke den tilsættes lysstabilisatorer.

Som materiale direkte på kroppen er det mindre behageligt, med mindre det spindes som en microfiber. Polyamid er mest velegnet til blanding produkter.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: