En blog til eleverne på Mediehøjskolen


Tommelfingerregel
October 7, 2008, 6:51 pm
Filed under: Kristian

Argh! Glemte at runde dagen igår af med at skrive her, så nu må jeg hellere få noget ned. Mit emne er tommelfingerregel. Umiddelbart er der to ting der bliver ved med at poppe up når man leder efter noget info om begrebet. Den ene er en grundregel omkring elektromagnetisme:

“Lad tommelfingeren pege i strømmens retning i en ledning, så vil ledningens cirkulære magnetfelt have samme retning som fingrene peger i.”

Så blev man klog. Her er en lille infografik til dem der stadig ikke er helt med:

Så nemt er det...

Så nemt er det...

Den anden hovedhistorie omkring tommelfingerreglen, er at den angiveligt skulle stamme fra en retssag i 1782, hvor dommer Francis Buller mente at det var helt i orden at en mand lammetævede konen, bare han brugte en stav der ikke var tykkere end tommelfingeren…

“t is often claimed that the term originally referred to a law that limited the maximum thickness of a stick with which it was permissible for a man to beat his wife, but this has been fully discredited as a hoax.[2] Sir Francis Buller, a British judge, was alleged to have stated that a man may legally beat his wife, provided that he used a stick no thicker than his thumb.

Det her er (heldigvis) kun en myte. Der er ingen beviser for at han skulle have sagt det, og åbenbart er reglen kun dukket op fire gange i engelske retssager, og hver gang har den pågældende dommer skudt den ned. Men historien har affødt den her neat, lille karikatur:

Karikatur af Francis Buller, fra 1782

Karikatur af Francis Buller, fra 1782

For at følge op på det har jeg kigget lidt på gamle, engelske lovbøger og fundet et par andre eksempler på gamle tommelfingerregler. Ud over det har jeg også valgt at kigge lidt på tommelfingre i det hele taget. Tænker der måske kan ligge noget i hele det evolutionære aspekt bag den smarte, tykke finger. Men hvor jeg evt. kunne tage hen på decideret “feltarbejde” kan jeg ikke komme på – ikke endnu, i hvert fald. Håber på at få printet en del ud imorgen, så jeg kan komme videre med noget andet.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: