En blog til eleverne på Mediehøjskolen


Indian Summer
October 6, 2008, 10:41 pm
Filed under: Trym

Hvad er Indian Summer?

Jeg har brugt de sidste par dage på at researche hvad Indian Summer er, og betyder helt præcist. Der er bare et lille problem, der er ikke enighed omkring hvad dette helt præcist er, og hvor det stammer fra. Jeg har derfor prøvet at samle de mest gængse teorier i denne blog.

Udtrykket er formentligt opstået i Nordamerika, nærmere bestemt det nuværende nordøstlige USA og sydlige Canada. Den tidligste kilde der beskriver fænomenet, er et brev fra franskmanden St. John de Crevecoeur dateret d. 17. januar 1778, altså midt under den amerikanske frihedskrig. Han skriver;

“En tid med varme, karakteristisk med et roligt vejrlig og generelt diset, det kaldes Indian Summer selvom sne og kortvarigt frost sagtens kan have forekommet forinden”.

 I 1817 skriver forfatteren John Bradbury;

“Luften er fuldstændig rolig og alt er stille, som om naturen oven på hendes anstrengelser under sommeren, nu er i ro”.

Metrologisk set

Rent meteorologisk er der ingen ben i at forklare fænomenet, som ikke er ualmindeligt. Et højtryk over centrale Canada trækker på sin vej mod sydøst, en arktisk kulde ned over det nordøstlige USA, det giver hård frost. Når højtrykket kommer ud i Atlanten skubbes der varme fra syd op, over det østlige USA og sydlige Canada – vejret bliver på ny varmt og diset.

Fænomemet har desuden længe været kendt i Europa og går under navnene:
St. Martin’s Summer, Saint Luke’s summer, All-hallown summer, Veranillo de San Miguel, Veranillo de San Martín, Veranillo del Membrillo, Veraniño de San Martiño og på svensk brittsommar.

Hvor kommer indianerne ind?

Man ved faktisk ikke præcist hvorfor det hedder Indian Summer, jeg har fundet en del teorier men ingen kan bevises som værende den endegyldige korrekte.
Indianerne udnyttede det rolige, disede og varme vejr til at høste de sidste afgrøder og intensivere sin jagt. De jagede b.la. bison, hvor de kunne udnytte disen til at komme tæt på dyrene uden at blive opdaget. Andre kilder siger sågar at de satte ild til græsset for at tvinge bison okserne i en bestemt retning, og derfor skabte røg/dis. Andre skriver at de brugte perioden med det gode vejr til at angribe nybyggere og de engelsk/franske kolonimagter.

En anden dejlig fordomsfuld teori, er at man i datiden betragtede indianerne som mentalt tilbagestående – fjolser – og derfor vedhæftede ordet indiansk, når vejret opførte sig fjollet. -Lyder dog lidt langt ude, men hvorfor ikke?

Det nævnes også at nubyggere ofte blev snydt eller forrådt af indianere, og at ordet indianer derfor fik en dobbeltbetydning som noget der er falsk. altså i dette tilfæde en falsk sommer.

Udtrykket kan også bruges metaforisk om noget der springer ud sent, ofte uventet og når det er for sent. Det har altså den samme mening som rennæssance eller genfødsel, dog med den fortolkning at det er en midlertidig ting.

Noget helt andet er at man faktuelt ved at de skibe der blev lastet under disse rolige vejrperioder i efteråret til sejlads på det indiske ocean og atlanten havde lastemærket I.S. for Indian Summer. 
Da mange af disse handelsruter gik til asien, findes der teorier der bygger på at udtrykket stammer herfra. Dette betyder altså at varerne blev lastet så de ville ankomme til Indien midt i deres højsommer.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: