En blog til eleverne på Mediehøjskolen


I videnskabens navn
October 6, 2008, 9:39 am
Filed under: Nadia

I dag er blodtranfusion en helt normalt ting. Men i 1800-tallet var det stadig et nyt område. Læger og videnskabsmænd eksperimenterede med at transfundere blod fra kvæg, lam, hunde og heste, og indgive alverdens væsker: Vin, øl, mælk og urin! Sjovt nok ikke altid med en positiv effekt.

Man mener at grunden til at en del patienter rent faktisk overlevede disse forsøg var at man sprøjtede ind i venerne hvor der ikke er noget tryk, derfor størkenede blodet i nålen og kom aldrig ind i patientens blodårer.

Gennemsigtigt blod
Jeg fandt også noget interressant inden for nutidens forskning. Her har galathea ekspeditionen gjort et fund ved antaktisk. Det er en særlig fisk kaldet isfisken, som har gennemsigtigt blod.

“Den kan leve i vand, der er så koldt, at dens blod burde fryse til is. Det gør det bare ikke, da den har et særligt antifryse-protein i kroppen. Saltvand fryser ved lavere temperaturer end freskvand.
Næsten gennemsigtig Fisken er nærmest helt glasagtig, og den er det eneste hvirveldyr, som ikke er i besiddelse af røde blodlegemer i sin krop.”

Vekselvarmedyr
Nu da vi er i dyreuniverset som har jeg undret mig over det man tidligere kaldte “koldblodede dyr”. Alle pattedyr (inkl. mennesker) og fugle er varmblodet, dvs. at vi kan øge vores stofskifte, for at producere en højere krops temperatur.

Andre dyr som f.eks slanger, edderkopper og øgler er koldblodet/vekselvarme dyr. 
Vekselvarme dyr må hente sin energi som f.eks varme, fra omgivelserne.
 Udsættes vekselvarme dyr for kuldepåvirkning, vil deres kropsfunktioner ”sætte farten ned” d.v.s. hjerteslag, blodomløb og bevægelser bliver meget langsommere. Samtidig bliver deres behov for mad og næring kraftigt reduceret.
 Derfor ser man ofte bla. krybdyr ligge og sole sig, for at samle energi.

Køleøre
Den afrikanske elefants ører er meget store (ca. 2 meter lange og 1,5 meter brede på en voksen elefant) og fungerer som elefantens »køleanlæg«. Det varme blod fra elefantens krop løber ud i den tynde hud i ørerne, hvor blodet afkøles af luften og derefter løber tilbage i kroppen.

Den lille mærkelige
En gammel børneleg går ud på at tage en stor løbebille, holde den mellem to fingre og sige remsen:

Mellemmadstyv spyt nu blod
Ellers skal du mist’ dit ho’ed!

Billen skulle så spytte blod for at redde livet (i virkeligheden en stærkt ildelugtende fordøjelsesvæske, som gør den mindre fristende at æde). Man undres…

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: