En blog til eleverne på Mediehøjskolen


Blod
October 3, 2008, 11:28 am
Filed under: Nadia | Tags:

Blod er en basal livsnødvendighed. Derfor er det noget der kan findes emner om på tværs af alle kulturer, folkeslag og køn.

Et udtryk der altid har undret mig er “blåt blod i årene” – umiddelbart kan alle da blive enige om at blod er rødt! Men udtrykket henviser i virkeligheden bare til adelsmændenes blege hud, hvorpå de blå årer trådte tydeligt frem.

Blod har oftes været forbundet med styrke. Fx. skulle tilskuerene til gladiatorkampe efter endt kamp have løbet ind i arenaen og drukket blodet fra de døende dyr og gladiatorer.

Noget kan der da være om det. Blodet fra moderkagen og navlestrengen er helt specielt, idet det indeholder mange af de celler, der danner nye blodlegemer, såkaldte stamceller. Nogle forskere mener at blodet skal aftappet og opbevaret ved nedfrysning til senere brug for transplantation hvis barnet skulle få alvorlige sygdomme.

Blod er også blevet forbundet med noget dyrisk. Fx kender alle jo vampyrmyterne, der ud over at drikke blod også kunne fungere som symboler på seksul fristelse.

Lægevidenskaben mente faktisk på et tidspunkt at lidenskaben lå i blodet. Var en person sindssyg, kunne han blive kureret ved at lade sig årelade, og med blodet fjerne noget af lidenskaben.

Jeg faldt over en 13-årig pige der åbenbart græder blod. Det er en sjælden sygdom der får den lille pige til at bløde fra øjne, næse, hals og fodsoler. Lægerne ved ikke hvad, de skal stille op.

Man kan ikke lade være med at tænke på  alle de tilfælde af grædende statuer i Italien. Det mest kendte er fra byen Civitavecchia nær Rom, hvor stauen La Madonnina delle Lacrime åbenbart græd blod i 1995 .

Til sidst en lille mærkelig opfindelse: næseballonen
“Ved kraftigere næseblødning kan der i stedet benyttes en speciel næseballon, der anbringes i næsen og fyldes med så meget vand der skal til for at stoppe blødningen.” Jeg får sjove billeder i hovedet… Kan ikke være helt rart.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: